Waar moet je naar luisteren en waar moet je naar kijken als je van Jazz wilt genieten

enjoy_jazzDit is een vraag waar vele antwoorden op mogelijk zijn. Het hangt ten eerste af van wat je favoriete jazzstijl is. Om dit te kunnen vaststellen moet je uiteraard wel alle stijlen een oprechte kans geven. Door dit te doen krijg je een prima totaalbeeld van Jazz. Door concerten te kijken kun je goed zien wat er allemaal omheen gebeurd. Dit is juist bij een stijl als deze een essentieel onderdeel van het totale geheel. Je zult zien dat je weleens van de ene stijl in de andere kunt vallen. Juist terwijl je denkt je favoriete stijl gevonden te hebben kom je weer in aanraking met een andere die je kan verroeren. Dat is juist wat het allemaal zo mooi maakt.

Het beste om te doen als je dus echt van Jazz wilt genieten is je zo breed mogelijk oriënteren. Enkel en alleen door dit te doen zul je uitvinden waar je uiteindelijke voorkeur ligt. Als je dit weet kan het echte genieten beginnen. Zo vind je steeds meer artiesten in dat subgenre. Juist vaak ook weer acts die misschien wel helemaal niet zo bekend zijn en dat wellicht nooit meer zullen worden. Het wil dan ook niet zeggen dat ze daarom minder goed zijn dan diegene die dit wel zijn.

Juist de acts die soms helemaal niet zijn doorgebroken maakten de briljantste muziek. De artiesten die wel doorbraken waren vaak echter iets commerciëler wat hun sound betreft en hebben het daarom wel verder geschopt. De echte kenners zullen alle mindere goden goed kennen en hun soms juist daarom op een nog groter voetstuk plaatsen. Het mooie van het hele verhaal is juist vaak dat ze het niet tot de echte top hebben geschopt, ondanks hun meestal zeer grote talent. Jazz kent talloze verhalen die op een manier als deze eindigen.