Verrassende effecten van jazzmuziek

Screen-Shot-2016-04-18-at-12.53.40-PMJazz is een muzikale kunstvorm met een Afrikaanse en West-Europese koloniale oorsprong, die dateert uit de 19e eeuw. Het ontstaan van jazz kan worden teruggevoerd op de segregatiewetten van 1894, die twee polaire bevolkingsgroepen en muzikale subculturen samen. Er ontstond zo een fusie van de upper class creoolse klassieke invloeden en de louterende “blue notes” gezongen en gespeeld door een Afrikaanse Amerikaan. Het is een wereldbekende muziekstijl geworden en is ook in Nederland erg bekend Jazz in Nederland.

Hoewel jazz bekend staat om zijn mix van eenvoudige en complexe ritmes en beats, staat hij het meest bekend om zijn improviserende kwaliteit. Jazz daagt luisteraars uit, maar biedt ook grote beloningen.

Spanning en Rust

Jazz is een combinatie van spanning en rust die de luisteraar prikkelt met onvoorspelbare ritmes en daarna beloont met de voorspelbare ritmes die vaak ook rustgevend zijn. Het is te vergelijken met de roulette spellen op de roulette app, die ook variërend zijn. Spelers kunnen afwisselend leuke games spelen die ze prikkelen en dan weer tot rust brengen. Zo ook bij jazz. Luisteraars van jazz hebben ongeveer dezelfde ervaring als spelers van de roulette spellen. Jazz en roulette zijn dus heel goed voor mensen die houden van variatie.

Muziektherapie

Luisteren naar jazz is naast bevredigend en lonend ook goed voor de gezondheid. Het kan chronische pijn en migraine verlichten, de bloeddruk verlagen en versneld het herstel na een beroerte. Verder stimuleert het de immuniteit, verbetert het geheugen en werkt ontspannend. Het is bewezen dat het een goede afleiding is voor patiënten en hen een gevoel van controle geeft.