Typische jazzinstrumenten

Welke muziekinstrumenten zijn nu typisch voor jazz? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want de veelzijdigheid van jazzmuziek laat in feite elk instrument toe. Het belangrijkste aspect van dit genre is dat de emotie word overgebracht, of het nu weemoed, geluk, tristesse of verliefdheid is. Daarvoor kan elk instrument gebruikt worden, maar toch zijn sommigen meer jazzy dan anderen. Dat zie je ook vandaag nog op het jaarlijkse North Sea Jazz Festival in Rotterdam, waar muzikanten met de meest uiteenlopende instrumenten naartoe komen om het beste van zichzelf te geven. Om echt te begrijpen waarom jazz en de instrumenten zo veelzijdig zijn, moet er gekeken worden naar de geschiedenis van het genre.

saxophoneToen jazzmuziek ontstond in New Orleans in Amerika, werd het gespeeld door Afro-Amerikaanse ex-slaven en etnische minderheden uit Europese landen zoals Italië, Spanje, Polen en Frankrijk. Het was een manier voor deze arme bevolkingsgroepen om uiting te geven aan hun emoties aan het einde van een zware dag. Natuurlijk brachten ze elk hun eigen instrumenten mee en begonnen ze samen muziek te maken in bars en zalen om zo zichzelf en de omstaanders op te vrolijken.

Omdat in vele Amerikaanse bars al een piano aanwezig was, werd dit dan ook één van de belangrijkste instrumenten. Daarnaast werd er vaak geëxperimenteerd met fanfare instrumenten zoals hout- en koperblazers. Saxofoon en trompet zijn vandaag niet meer weg te denken uit de jazzwereld, en dat is te danken aan het improvisatietalent van de grondleggers van dit genre.

De meest voorkomende instrumenten in jazzmuziek zijn:
* Houten blaasinstrumenten zoals een klarinet, saxofoon of dwarsfluit
* Koperen blaasinstrumenten zoals een trompet, tuba of trombone
* Snaarinstrumenten zoals een gitaar, basgitaar of contrabas, maar ook een viool of banjo kan gebruikt worden
* Piano
* Drums en andere slaginstrumenten
* Mondharmonica
* Tenslotte speelt ook de zang een belangrijke rol