Lichaam, geest en Jazz: hoe Jazz je gezondheid kan verbeteren

2afa4b6b2b0b121941646e09d254c10fDat muziek ons humeur kan veranderen is al langer bekend. Op een slechte dag kan dat ene lekkere nummer je net dat beetje opbeuren om alles weer even dragelijk te maken. Op zich is dit natuurlijk een bijzonder verschijnsel. Dit zal ook de reden zijn dat er de laatste jaren steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de invloed die muziek op lichaam en geest heeft. En wat blijkt? Muziek, en Jazz in het bijzonder, kunnen een uiterst positieve invloed uitoefenen op zowel je geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Het verbetert daarnaast nog eens je creativiteit. Goede muziek opent dus de deur naar verscheidene andere goede vormen van kunst.

Uit onderzoek van een universiteit in de Verenigde Staten is gebleken dat Jazz hierbij stress tevens reduceert. Eigenlijk zijn er dus louter voordelen aan het luisteren naar Jazz. En laat nu de muziek nog eens steengoed zijn ook! Het is gebleken dat het ritme van Jazz zich prima leent voor het verminderen of in de hand houden van stress. Misschien is dit wel de reden dat de meeste jazzlegendes schijnbaar zo cool en gemakkelijk zich een weg door het leven banen. Je zult haast denken dat dit onderzoek symbool staat voor de stijl die bij de muziek past.

Door de continue wisselingen en versnellingen in de muziek blijkt die dan ook nog eens je hersenactiviteit op een goede manier te beïnvloeden. Je blijft er scherp door en dus meer gefocust. Jazz luisteren kan dus ook prima tijdens onder andere het werk. Het stimuleert je brein om bij de les te blijven en het stofje in je hersenen wat ervoor zorgt of je een goed humeur hebt of niet. Waarschijnlijk hadden maar weinig mensen erbij nagedacht dat de muziek zo’n positieve uitwerking kan hebben op lichaam en geest. Jazz kan dat wel degelijk allemaal.