Jazz: de muziek, de verhalen, de hoofdrolspelers

1997-0Een vraag die velen bezighoudt en misschien nooit een echt goed antwoord gaat krijgen is hoe Jazz nou allemaal begonnen is. En dan vooral wanneer dit precies plaats vond. De eerste echte opname vond in 1917 plaats, dit is iets wat wel echt vast staat. Waar de meningen dan weer over verdeeld zijn is hoelang hiervoor het al gemaakt werd. De meesten zijn het er aardig over eens dat dit om en nabij 25 jaar eerder was. Anderen zeggen weer dat er hiervoor in New Orleans, de bakermat van de Jazz, al meerdere artiesten waren die in band en fanfares Jazz speelden. De stijl kwam toen echter nog niet officieel voor. Dit gebeurde een tijdje na die eerste echte opname uiteraard wel.

Nadat de Jazz in New Orleans werkelijk geboren werd was Chicago in de latere jaren 20 de plek waar Jazz veelal tot uiting kwam. Dit komt door onder andere Jazz grootheid Louis Armstrong. Hij koos ervoor om zich te verplaatsen van New York naar Chicago, omdat hij vond dat daar de betere muzikanten te vinden waren. Een aantal jaren later kwamen de jaren 20 uiteindelijk te boek te staan als het Jazz tijdperk, al was het nog lang niet voorbij.

Tot in de jaren zeventig aan toe bleef Jazz zich explosief ontwikkelen, een beetje zoals haar klank altijd al deed vermoeden. Nieuwe artiesten leken opeens overal vandaan te komen. De ene nieuwe stijl binnen Jazz volgde de andere in rap tempo op. Dit ging met uitzondering van de jaren van de Tweede Wereldoorlog eigenlijk non stop zo door tot in de jaren 70. Pas toen verloor Jazz iets aan populariteit. Al was het lang niet genoeg om de muziekstijl klein te krijgen. Dat verklaart gelijk waarom er tot op de dag van vandaag nog steeds zoveel aanhangers van Jazz zijn.