Hoe jazzviool te leren

jazz-violin-lessons-violin-1Viool leren spelen kan op de meeste muziekscholen al vanaf jonge leeftijd. Het zit er bij de meesten dan al vroeg in. Kinderen worden veelal op jonge leeftijd al op les gedaan zodat ze goed de tijd hebben de viool onder de knie te krijgen. Het is immers geen gemakkelijk instrument.

Velen zullen de ambitie hebben om later bij een echte muziekopleiding te gaan om zo een poging te wagen van hun passie hun werk te kunnen maken. Vaak kan ook daar op muziekscholen voor geoefend worden. Zo worden audities nagebootst of toelatingstesten gedaan. Dit gebeurt vrijwel altijd door docenten die het instrument zelf goed kunnen bespelen.

Alle niveaus zijn over het algemeen welkom en iedereen kan zich aanmelden om lessen te gaan volgen. Dit is het leuke, het maakt niet uit hoeveel ervaring je meebrengt, er kan je namelijk altijd nog veel geleerd worden. De meeste scholen werken naar optredens en uitvoeringen toe. Deze vinden dan eens in het kwartaal of eens in het half jaar plaats.

Om overigens tot een echte muziekacademie toegelaten te worden dien je wel over het nodige talent te beschikken. Lang niet iedereen zal voldoen aan de strenge eisen. Dit is juist goed, zo worden de echt goede muzikanten gescheiden van de mindere goden. Toch betekent het niet dat je gelijk op moet geven als je het niet haalt, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Jij vindt vast de jouwe.

Jazz is natuurlijk weer een genre op zich. Om dit op de viool te kunnen leren is het raadzaam om al een berg aan ¨normale¨ viool ervaring in je bagage te hebben. Mocht dit echter je grote passie zijn, dan raden wij zeker aan om ervoor te gaan. Het is een instrument wat bij Jazz het nodige kan toevoegen, net als bij de meeste muziekvarianten.