Het Amsterdamse Bimhuis

Drie decennia geleden kwam er grote verandering in het jazzlandschap in Nederland dankzij de opening van het Bimhuis in Amsterdam in 1974. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd jazzmuziek erg populair in de Lage Landen en bij uitbreiding heel Europa. Maar door de opkomst van de popmuziek in de jaren 60, kende de populariteit van jazz een terugval. Sinds de oprichting van het Bimhuis, hebben jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland weer de kans om hun geliefde genre met Nederland en de rest van de wereld te delen.

Het was in een voormalige showroom van een meubelwinkel aan de Oude Schans waar muzikanten verbonden aan de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM) met veel enthousiasme een nieuwe concertzaal oprichtten. Namen zoals Willem Breuker, Hans Dulfer en Han Bennink waren de drijvende krachten en al snel groeide het Bimhuis uit tot dé place-to-be voor jazz- en wereldmuziek.

Grote namen van over de hele wereld, zoals Cecil Taylor, Archie Shepp en Charles Mingus, kwamen richting de hoofdstad om op te treden, maar er bleef ook plaats voor jonge en plaatselijke talenten. Jazzliefhebbers komen vandaag van heinde en ver om ongestoord van hun lievelingsmuziek te genieten. Amsterdam is een waar epicentrum geworden voor nieuwe vormen en stijlen, een plek waar plaats is voor experimentele klanken. Het recente optreden van enkele harpisten uit Wales en Senegal is daar een mooi voorbeeld van.

Piet Hein KadeHet gebouw onderging een grondige renovatie in 1984 en in 2005 werd een compleet nieuw pand opgericht aan de Piet Heinkade, binnen het nieuwe muziekcentrum aan het IJ. Het concept en de open sfeer zijn hetzelfde gebleven, maar de nieuwe zaal is wel voorzien van de nieuwste technologie en veel meer ruimte. Sindsdien zijn het aantal concerten die plaatsvinden in het Bimhuis nog toegenomen en is het een echte ontmoetingsplaats voor mensen uit de jazzwereld. Er worden ook workshops en jeugdconcerten georganiseerd.

Kortom, het Amsterdamse Bimhuis heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van jazzmuziek in Nederland en Europ