Een reis door de nieuwe manieren van moderne Jazz

5c1767187e53e817dcd39bb95ea29735 (1)De geschiedenis van Jazz behoeft niet bepaald veel uitleg. De meeste mensen weten waar het vandaan komt en hoe de muziekstijl samen met de broederstijl Blues uit kon groeien tot muziek die nu al voor bijna een eeuw meegaat. In de tussentijd is er wel hier en daar een en ander veranderd. Dit moet wel, om enigszins mee te kunnen gaan in de modernisering van de muziek.

Free Jazz kwam steeds meer op door de verschillende grote artiesten die dit genre goed onder controle hadden. Zij beleefden er allemaal successen mee. Naar verloop van tijd bleek echter dat dit type Jazz niet heel erg goed verkocht. Het opende wel de weg voor meerdere musici naar ander stijlen. Ze begonnen allemaal te experimenteren op nieuwe gebieden.

Na deze periode werd het echter noodzaak om een sound uit te brengen die meer onder het algemene publiek gewaardeerd ging worden. Dit is dan wat er ook grotendeels gebeurde. Er ontwikkelde zich weer een hoop nieuwe stijlen die wat meer naar de popmuziek gingen neigen. Het is in het heden ook niet vreemd om bijvoorbeeld DJ´s, of andere muzikanten, Jazz te zien verwerken in hun muziek. Doordat de algemene sound redelijk tijdloos is, maakt dit de muziek voor deze artiesten eveneens zeer bruikbaar.

Wat wel een nadeel is, is dat er minder improvisatie mogelijk is in de Jazz van vandaag de dag. Dit heeft alles te maken met het bovenstaande. Dit is zeker jammer aangezien improvisatie juist één van de grootste charmes van Jazz was. In het verleden is dit een van de elementen geweest die de muziek stroming zijn toentertijd ongekende populariteit opgeleverd heeft. Jazz lijkt echter wel steeds manieren te kunnen vinden om zich op de een of andere manier mee te ontwikkelen met de tijd. Dit is natuurlijk alleen maar positief te noemen.