4 dingen die je moet weten als je jazzklassiekers wilt leren

10009993_lHoe kan je nu het beste de echte jazzklassiekers leren? Iedereen wil natuurlijk graag dat ene nummer of dat ene album van zijn muzikale held kunnen naspelen. Dit is vrijwel altijd moeilijk. Het zijn stuk voor stuk niet voor niets zulke legendes. De grote namen in de Jazz zijn veelal briljante componisten die niet eenvoudig zijn te imiteren. Al helemaal niet wat hun muziek betreft. Als je dan toch een serieuze poging wilt wagen, is het raadzaam om als eerst de volgende punten goed in acht te nemen;

Oefening

Dit is eigenlijk nog het grootste sleutelwoord. Een gezegde luidt dat oefening kunst baart, en dat is zeker waar. Zonder er eindeloze uren in te stoppen ga je het niet snel redden. Het zal soms irritant en vermoeiend zijn, maar is wel de enige manier om het voor elkaar te krijgen. Dus houd vol.

Passie

Zonder er alles voor over te hebben word je nauwelijks een goede muzikant. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar passie is alles. Zorg dus dat je er dag en nacht mee bezig bent, of in ieder geval zoveel mogelijk, alleen dan heb je kans om er echt wat van te maken.

Weten

Leer zoveel als je kunt. Niet alleen over de muziek, ook over alles wat daaromheen gebeurt. Door dit te doen zul je jezelf beter in kunnen leven, wat het leerproces sowieso ten goede komt. Als je alles weet over je muzikale helden en muziekgenre kom je immers nauwelijks meer voor verrassingen te staan.

Tijd

Als je geen echte tijd hebt of die niet wilt maken, wordt het moeilijk. Dit is echter wel belangrijk, want mits je een echte virtuoos bent ga je dit meer dan genoeg nodig hebben. Onderschat de tijd die in het maken of naspelen van goede muziek gaat zitten niet.